Acquisitie

"Contact leggen met nieuwe opdrachtgevers
of het werven van klanten.“

Dat kan op verschillende manieren (koud, lauw, warm). Het verwerven van opdrachten is een vak apart.

Bij grotere organisaties is de acquisitie een afzonderlijk specialisme, met specifieke functies. Kleine zelfstandigen (ZZP’er) en het MKB tot 50 werknemers hebben vaak geen geld en tijd om dit aspect van het klantenbeheer in te vullen.

De professionele relatiebeheerder/ acquisiteur, heeft zijn/haar eigen werkwijze en straalt senioriteit en vertrouwen uit.

Voor de meeste professionals geldt dat zij van origine een ‘echt’ vak hebben. Velen van hen hebben zich daarnaast, als ‘tweede beroep’, ook de rol van adviseur eigen gemaakt.
Het verwerven van opdrachten is een compleet nieuw en totaal ander vak.

De nauwe relatie tussen de persoon van de acquisiteur en het verkrijgen van opdrachten, brengt met zich mee dat ‘acquireren’ hoog op de agenda prijkt van veel professionals en van hen die leiding geven aan professionele organisaties.

Wat moet een professional in huis hebben om succesvol te zijn en hoe kun je acquisitie het beste organiseren?

Er is sprake van een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en professional. Het gaat om het toepassen van hoogwaardige kennis, om maatwerk, om behoeften bij klanten die in de tijd kunnen verschuiven en daarmee om een ‘product’ dat niet altijd even goed voorspelbaar is.

Om met deze onzekerheid om te kunnen gaan en toegevoegde waarde te (blijven) leveren, is een goede verstandhouding tussen opdrachtgever en professional van essentieel belang. Belangrijk is het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen de professional en zijn (potentiële) opdrachtgever.

Reeds tijdens de acquisitie laat de professional zien hoe hij werkt en wat een opdrachtgever van hem kan verwachten. Goed acquireren is daarmee zowel inhoudelijk als procesmatig een voorbode van de latere performance. Om de acquisitie goed uit de verf te laten komen combineer je als professional drie rollen, die van vak expert, adviseur én acquisiteur.

  • Uw klant centraal
  • Aandacht
  • Professioneel
  • Afspraak is afspraak
  • Maatwerk
  • Deskundig

Widgetkit Popover Widget
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net